BIESBOSCH

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je dat je in Nederland bent! Lees hieronder meer over de geschiedenis, natuur, het landschap en de ontwikkeling van dit gebied. Ontdek welke planten en dieren je er tegenkomt en hoe het Nationaal Park samen met Staatsbosbeheer en andere partners hard werkt aan het beheer en behoud van dit bijzondere gebied! De Biesbosch wil je immers beleven én behouden!

Er zijn verschillende vertrekpunten om Nationaal Park de Biesbosch te verkennen. Bij de drie hoofdpoorten; de Biesboschcentra Drimmelen en Dordrecht en het Biesbosch Museum bij Werkendam, krijgt u informatie over het gebied en de mogelijkheden die er zijn om de Biesbosch ook daadwerkelijk zelf te ontdekken. Het Biesboschcentrum Drimmelen is vooral een informatiepunt, terwijl in Biesboschcentrum Dordrecht ook de tentoonstelling ‘De Biesbosch, een Hollandse jungle’ staat. Het Biesbosch Museum behandelt de cultuurhistorie van het gebied en besteedt uitgebreid aandacht aan ‘Ruimte voor de rivier’. Regelmatig worden bij alle poorten wisseltentoonstellingen met natuurthema’s gehouden. U kunt er ook alles over de recreatieve mogelijkheden van de Biesbosch te weten komen, zoals uitgezette routes, vaar- en wandelexcursies onder leiding van Biesboschgidsen, rondvaarten en kano- en bootverhuur.

Bereikbaarheid

De Biesbosch bevindt zich tussen de grote snelwegen A16, A15, A27 en A58 en is daardoor goed bereikbaar, zowel met de auto als het openbaar vervoer.

 

Bereikbaarheid via de noordkant (Dordrecht)

Neem de afslag naar de N3 vanaf de A15 (afslag 23) of vanaf de A16 (afslag 20). Op de N3 neem je de afrit naar recreatiegebied de Hollandse Biesbosch/De Staart. Onderaan bij de stoplichten ga je rechtsaf en volg je de Baanhoekweg totdat je De Biesbosch inrijdt.

 

Bereikbaarheid via de zuidkant (Drimmelen)

Vanaf de A59 neem je de afslag Made (afslag 32). Vervolgens volg je de borden naar De Biesbosch.

 

Bereikbaarheid vanaf de oostkant (Werkendam of Hank)

Vanaf de A27 neem je de afslag Werkendam (afslag 23) of de afslag Hank-Dussen (afslag 21). Vervolgens volg je de borden naar De Biesbosch.

 

Toeristisch Overstappunt (TOP)

In De Biesbosch bevinden zich twee TOP’s: Toeristische Overstappunten. Dit zijn punten waar bezoekers de auto parkeren om vervolgens een fiets- of wandelroute te volgen via bewegwijzerde of beschreven routes die de mooiste plekjes van De Biesbosch tonen. Een TOP is altijd goed bereikbaar, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. Je herkent een TOP aan de grote groene grashalm. TOP’s in De Biesbosch zijn:

  • één in Lage Zwaluwe
  • één bij de Waterbushalte De Hollandse Biesbosch
TOP