BRABANTSE WAL

Waar Brabant Zeeland kust en Vlaanderen Holland verzacht, ligt de Brabantse Wal. Een opvallend landschap met hogere, bebosde zandgronden die overgaan in de lager gelegen zeekleipolders.

Het landschap is uniek in Nederland. Niet alleen behoort het tot één van de vogelrijkste plekken van ons land, ook zorgen de vele overgangen in het gebied voor een gevarieerde rijkdom aan planten en dieren. Daarnaast is de Brabantse Wal geologisch gezien uniek voor Nederland en speelde het gebied een belangrijke strategische rol in verschillende oorlogen.

Er is in ons land geen andere plek waar in zo'n klein gebied zoveel verschillende vogelsoorten voorkomen:

  • Tijdens je wandeling door de Abdijbossen kom je bewoners tegen als boom­klever en kuifmees;
  • In de Noordpolder van Ossendrecht is een ontmoeting met fazanten, kluten of tureluurs goed mogelijk;
  • Daarnaast broeden er ook nog eens zeldzame soorten, zoals nachtzwaluw en lepelaar;
  • En in het najaar komt de vogeltrek op gang: duizenden vogels (vinkachtigen, leeuweriken, graspiepers en zwaluwen) volgen dan de scherpe contouren in dit landschap op hun reis naar het zuiden.

In het midden van het gebied ligt de Markiezenstad Bergen op Zoom. De meer dan 800 monumenten in deze stad vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Parel van Bergen op Zoom is Het Markiezenhof, voormalig woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van stad en regio. Het kermismuseum heeft ook onderdak in Het Markiezenhof.

De vele culturele evenementen en het brede winkel- en horeca-aanbod maken een bezoek aan deze stad meer dan de moeite waard. Voor funshoppen, cultuur proeven en culinair genieten ben je in Bergen op Zoom aan het juiste adres.

De uitgestrekte bossen rondom Woensdrecht zijn een waar eldorado voor fietsers en wandelaars. De fiets- en wandelknooppuntensystemen staan garant voor vele kilometers fiets- en wandelplezier. Een combinatie met een van de culinaire arrangementen maakt de dag compleet!

Ook de waterrecreant komt ruimschoots aan bod. Steenbergen kent goed uitgeruste jachthavens die vanuit Zeeland en Zuid-Holland prima bereikbaar zijn. De toegang vanaf het Volkerak tot de Steenbergse Vliet via het idyllisch aandoende sluizencomplex Benedensas is uniek. De aansluiting op het vaarroutenetwerk biedt de waterrecreant fantastische mogelijkheden om de Brabantse Wal vanaf het water te verkennen.

TOP